Over ons

Over Pompoen met speck

Al jaren liep Marco (Dodeman) tegen mij, Eric (Kooper), vriend en compagnon, aan te praten over het feit dat er geen behoorlijke maaltijdservice bestaat die onder andere de ouderwetse Hollandse pot bereidt en bezorgt. Hij zag het helemaal voor zich, hoe hij het allemaal zou aanpakken in zijn eigen toko. Marco, afkomstig uit een ‘groente’-familie, kon uren doorfilosoferen over het gebruik van de mooiste vergeten groenten, verwerkt in ‘authentieke’ gerechten. Vaak sprak hij hierover met zijn goede vriend en oud-collega, groenteteler Walter Abma van ‘De Kwekerij Osdorp’. “Doe het gewoon, begin!” zei Walter dan, “Ik help je wel met advies en zo”. Vervolgens sprak Marco weer met mij over dat hij het niet alleen kon. Hij had iemand nodig die zijn gedachten op papier kon zetten, of liever op de computer. Afijn, zo gezegd, zo gedaan. De naam hadden we meteen al, ‘Pompoen met Speck’

Eén van de vragen die ons regelmatig voorgeschoteld wordt is; “Pompoen met Speck. Leuke naam hoor, blijft goed hangen, maar hoezo, is het een bestaand gerecht of wat?”.
Ten eerste; ja, een aantal variaties hierop kunt u terugvinden op onze menukaart van het najaar, het pompoenseizoen dus.
Ten tweede; er zit ook een persoonlijke tintje aan. Marco is qua uiterlijk zo’n beetje het stereotype kok, flink en flink kaal met een flinke nek. Nou hoort u mij niet zeggen dat hij op een pompoen lijkt maar wat wil het geval, Marco is, net als ik trouwens, een fervent liefhebber van vakantievieren in Thailand. Tijdens het nodige feestgedruis werd Marco door de Thaien geregeld ‘Pompui mak-mak’ genoemd, wat zoiets als ‘malle dikke’ betekend. In Nederland werd dit uiteraard de bijnaam van Marco, met als gevolg dat ‘Pompoen’ ook werd doorgetrokken in de bedrijfsnaam. Daarbij komt dat mijn achternaam Kooper is, en ik door mijn vrienden spekko(o)per word genoemd, of kort ‘spek’. Één en één is twee. En om het geheel wat meer cachet te geven hebben we de ’c’ ertussen geplakt!  Et voíla, Pompoen met Speck!!!!